Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής

Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (ΜΚΤΔ) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 2012 και ασχολείται με την καταγραφή, μελέτη, διάσωση και διάδοση του γαστρονομικού πολιτισμού της Κύπρου. Πρόκειται για ένα εικονικό μουσείο του οποίου οι συλλογές είναι ψηφιακές και η πρόσβαση σε αυτές γίνεται διαδικτυακά. Σε μία εποχή που η τοπική γαστρονομία κινδυνεύει από το πνεύμα της παγκοσμιοποίησης, το γρήγορο φαγητό και την επιδρομή των τυποποιημένων προϊόντων, το ΜΚΤΔ δραστηριοποιείται σε δύο βασικούς τομείς: α) στην έρευνα, με σκοπό να διαφυλάξει για τις μελλοντικές γενεές την τεχνογνωσία και τις πρακτικές που χαρακτηρίζουν την τοπική κουζίνα και β) στην ανάπτυξη πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων με σκοπό την επιμόρφωση και την εμπλοκή του κοινού σε θέματα που σχετίζονται με την παραδοσιακή διατροφή.

ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Οι ψηφιακές τεχνολογίες παρέχουν νέες ευκαιρίες για τη διατήρηση και τη βελτίωση της προσβασιμότητας της πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλα τα ακροατήρια. Μουσεία και πολιτιστικοί οργανισμοί που χρησιμοποιούν την τεχνολογία είναι σε θέση να προσφέρουν καινοτόμες εμπειρίες στους επισκέπτες, καθώς και να παρέχουν στο κοινό πρόσβαση σε εκθέσεις εξ αποστάσεως και σε υλικό που δεν εκτίθεται.
Η πλατφόρμα «ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ» αφορά στην ψηφιοποίηση οπτικοακουστικού υλικού, το οποίο ανήκει στο ΜΚΤΔ και στη διαθέσή του στο πλατύ κοινό . Έχουν παραχθεί 38 ντοκιμαντέρ με θεματολογία: την παραδοσιακή κυπριακή διατροφή, τα παραδοσιακά ζυμώματα, τα παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα και τα χαρούπια. Το υλικό, το οποίο απευθύνεται τόσο στο πλατύ κοινό, όσο και σε ενδιαφερόμενους επιστήμονες, αλλά και στα παιδιά και νέους, είναι πρωτότυπο και σε αυτό καταγράφονται και άγνωστες συνταγές, συνήθειες και πρακτικές.
Κάθε ντοκιμαντέρ συνοδεύεται από σύντομη περιγραφή και λέξεις κλειδιά. Οι ταινίες είναι επίσης διαθέσιμες και μεταφρασμένες με αγγλικούς υπότιτλους.

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΑΥΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Το έτος 2013 αποτελεί ορόσημο για την γαστρονομική πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, αφού στέφθηκε με επιτυχία η υποψηφιότητα της Κύπρου για εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον Παγκόσμιο Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, με εμβληματική κοινότητα τον Αγρό. Μαζί με τις υπόλοιπες έξι εμβληματικές κοινότητες άλλων χωρών, δεσμεύτηκαν ότι, μαζί με το κράτος, θα λάβουν μέτρα για περαιτέρω προβολή και προστασία της Μεσογειακής Διατροφής. Το ΜΚΤΔ στήριξε την αίτηση της Εθνικής Επιτροπής UNESCO για εγγραφή του στοιχείου στον παγκόσμιο κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Στα κατοπινά χρόνια, το ΜΚΤΔ πρωτοστάτησε στην εγγραφή ακόμη 3 στοιχείων στον εθνικό κατάλογο ΑΠΚ (Γαλακτοκομικού πολιτισμού, Παραδοσιακών Ζυμωμάτων, Χαρουπιάς). Η βασική προϋπόθεση για την διάσωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η ακριβής καταγραφή της. Η οπτικοακουστική αποτύπωση θεωρείται ως η βέλτιστη πρακτική στην εθνογραφική έρευνα. Το ΜΚΤΔ κατέγραψε μέσω των μοναδικών ντοκιμαντέρ δικής του παραγωγής, τις πρακτικές και γνώσεις που αφορούν στα προαναφερόμενα στοιχεία της ΑΠΚ, ούτω ώστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του κοινού να γνωρίσει τα στοιχεία, η γνώση να μεταλαμπαδευτεί στη νέα γενιά -μαθητές, φοιτητές, νεολαία- διασώζοντας έτσι την ιστορική μνήμη και παράδοση των προγόνων μας και την καλλιέργεια της πολιτιστικής παιδείας των νέων και κατά συνέπεια τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.